Pewnie nie uwierzycie, ale dziś po raz pierwszy w życiu jadłam soczewicę. Po angielsku nazwa kojarzy się ze słodyczami - lentils ;) W smaku, sama bez dodatków przypomina mi smak orzechów. Kto mi powie dlaczego tak długo zwlekałam z jej spróbowaniem? Agnieszko, pamiętam kiedyś podawałaś mi przepis na burgery z soczewicy, muszę go koniecznie odszukać :)))
Gotowałam gulasz z czarnej soczewicy i jarmużu z przepisu na Jadłonomii (jarmuż na szczęście dostępny jest łatwo, bo czytałam, że gdzie nie gdzie jest z nim kłopot szczególnie o tej porze roku). Jeśli lubicie dania typu 'kociołek' polecam :)
Warto też doczytać sobie o właściwościach tegoż ziarenka.
Jeśli chodzi o ćwiczenia to przyznaję, że bardzo mi się dziś nie chciało. Wieczorem jednak dojrzałam do decyzji i zrobiłam skalpel i Mel B :) Kolejny dzień planu wykonany :)))
Słonecznego miłego weekendu :)
Ja jutro robię pierwsze podejście do pasty tahini. Później mam zamiar dodać ją ro pasty z cieciorki, oliwy, cytryny i natki.
OdpowiedzUsuńDo ćwiczeń nie mogę się zmobilizować, szczególnie po dzisiejszej paczce pryncypałek..
Podziwiam Cię!
Pozdrawiam!
P
Aż musiałam sobie podejrzeć co to takiego pasta tahini i już jestem mądrzejsza :D
UsuńMyślałam, że nie próbowałam cieciorki, a okazuje się jednak, że tak, bo jadłam humus (który mi smakował) :)
Fakt, po słodyczach nie ma się ochoty na ćwiczenia, ja nie mam też ochoty na wodę kiedy jem słodycze. Wieczorem okazuje się, że zamiast wypić jej butelkę wypiłam w ciągu całego dnia dwie szklanki :/
Słodycze to zło ;D
Pozdrawiam ciepło :)
Gosiu!, lepiej późno niż wcale;), najważniejsze, że spróbowałaś i widocznie posmakowało, skoro masz ochotę na więcej:).
OdpowiedzUsuńja soczewicę uwielbiam:) w zupach szczególnie.moja ulubiona to z dodatkiem mleczka kokosowego i curry, gęsta i sycąca. i burgery, o tak!!:). ostatnio zrobiłam pyszne, z przepisu Scotta Jurka, z jego książki ' Eat and Run'- którą polecam bardzo!, świetna lektura, nieraz mnie zmotywowała do działania;). ale nawet bez książki możesz znaleźć przepis tutaj:
http://scottjurek.com/eatandrun/recipes/
nie zrażaj się ilością składników, wiekszość pewnie i tak masz w kuchennej szafce:). są pyszne:))
jadłonomia ma świetne przepisy! tego gulaszu jeszcze nie robiłam ale kokosowy dal z czerwoną soczewicą tak!, palce lizać:)
super! kolejny trening zaliczony:)
dobrej nocki Gosiu!
Bardzo dziękuję za link - chętnie wypróbuję :))) Już sobie zerknęłam i faktycznie składniki mam w domu, poza jarmużem (wykorzystałam cały), ale jakaś inna zielenina jest, a i do sklepu niedaleko ;) Drożdże mają być suszone? Mam w domu świeże, ale nie wiem ile miałoby ich być w zamienniku :p
UsuńKsiążką też bliżej się zainteresuję, widziałam już ją gdzieś w magazynie sportowym.
Dziękuję i również dobrej nocy :)
to sa płatki drożdżowe, nie mają nic wspólnego z normalnymi drożdżami( bardzo czesto uzywane przez wegan) sa bardzo zdrowe ale możesz spokojnie je pominąć, i dodać np. startego sera, będą jeszcze lepsze:))
UsuńZ czymś takim się jeszcze nie spotkałam - dziękuję :) Rozejrzę się, mamy tu sklep ze zdrową żywnością, może będą mieli, a jeśli nie znajdę użyję ser :)
UsuńA gdzie ja dorwę w tej dzurze soczewicę? o to jest pytanie :D
OdpowiedzUsuńMoże przez internet, wtedy po drzwi Ci przyniosą :D
UsuńTo smacznego:) Odkrywanie nowych smakow jest fajne!
OdpowiedzUsuńJadlonomia ma tez super super wegeburgery z kaszy jaglanej (przepis na najlepsze wegeburgery czy jakos tak). Mozna dodac tez pol na pol kasze i soczewice (ale brazowa albo zielona a nie czerwona). Sa tez super przepisy na zupe z czerwona soczewica (na przyklad z dodatkiem mleczka kokosowego). Jak poszperac w necie (albo tylko u Jadlonomii- Marta ma super przepisy).
Ja nadal nie moge uwierzyc ze nie zrobie dzisiaj mojego skalpelu wyzwania:/ Musze jak najszybciej zbodyc ta plyte :)
Dobrego weekendu!
http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/pysznie-i-zielono,114467.html
OdpowiedzUsuńA tu Marta z Jadlonomii w Dzien Dobry TVN z fajnymi przepisami:)
Widziałam ten odcinek programu - bardzo sympatyczna dziewczyna, bardzo pozytywna :))) Była też podobno w ostatnim 'Twoim Stylu'. Nie mogę się nadziwić ile jest jedzenia na wyciągnięcie ręki, którego jeszcze nie próbowałam ;) Najczęściej dlatego, że po prostu bladego pojęcia nie mam co mogłabym z tym zrobić - dosłownie i w przenośni 'z czym to się je' ;D
UsuńDziękuję Ci za kolejne polecone i godne uwagi przepisy :))) Będę wypróbowywać po kolei :D
Skalpel wyzwanie nie pojawił się jeszcze nigdzie z powrotem? :( Empik wysyła w ciągu 24h, ale kilka dni pewnie i tak byłby w drodze, no i cena jest dość wysoka wydaje mi się. Skalpel II i Szok trening na jednej płycie kupowałam za jakieś 22zł w wakacje...
Miłego wieczoru :)
Ps. Ja właśnie uciekam robić callanetics :)
też nigdy nie jadłam soczewicy :)
OdpowiedzUsuńCzyli nie jestem sama :D
UsuńJa uwielbiam Soczewicę, Cieciorkę i Fasole. Dodane do Sosu z warzywami czy sosu po pulpetach potrafi tworzyć wspaniałą potrawę :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, ja też bardzo lubię sosy i sałatki z dodatkiem fasoli. Cieciorki nie próbowałam jeszcze - proszę, kolejna rzecz na listę :)
Usuń