piątek, 12 kwietnia 2013

Dzień 102

Kapusta kiszona - jest bogatym źródłem witamin z grupy B, C, K, a także żelaza, potasu, wapnia i błonnika dlatego wzmacnia organizm w czasie jesiennym, kiedy to wzrasta zachorowalność na grypę i łatwiej o przeziębienia.

Starożytni rzymscy lekarze leczyli kapustą choroby płuc, wątroby, stawów, wrzody, choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy, obstrukcje, oraz bezsenność.

Roślina ta posiada ogromne ilości składników mineralnych. Do zalet kapusty należy również zaliczyć stosunkowo dużą zawartość siarki - pierwiastka, który korzystnie wpływa na wygląd włosów, cery i paznokci. Poza tym w kapuście stwierdzono obecność mniej znanych substancji, jak choćby goitryny, mającej wpływ na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, a także substancji, które zapobiegają rozwojowi nowotworów. Co ciekawe roślina ta potrafi także regulować niewłaściwą temperaturę ciała. W przypadku zbyt wysokiej ciepłoty obniża ją, w przypadku zbyt niskiej - podwyższa.

Kiszona kapusta jest bogatym źródłem witaminy C (dawniej była używana przez załogi okrętów jako środek przeciw szkorbutowi), bakterii Lactobacillus. Jednak niskie pH kiszonej kapusty może niekorzystnie wpływać na wrażliwe żołądki osób, które jedzą ją na surowo. Jej spożywanie jest zalecane szczególnie w okresie zimowym, kiedy trudniej dostępne są świeże owoce i warzywa.

Sok z kapusty kiszonej wzmacnia odporność dostarczając organizmowi cennych substancji, ale również łagodzi kaszel, pobudza soki trawienne i wzmaga apetyt. Dzięki znacznej ilości witamin z grupy B wykazuje właściwości dotleniające, a także niweluje szkodliwe działanie alkoholu.

Picie soku z kiszonej kapusty wzmacnia odporność organizmu oraz wykazuje działanie lecznicze na wątrobę, śledzionę, pęcherzyk żółciowy, żylaki odbytu, reumatyzm, gościec oraz arteriosklerozę.

Dietetycy podkreślają, że kuracja sokiem z kiszonej kapusty doskonale oczyszcza organizm. W tym celu należy pić pół szklanki soku trzy razy dziennie. Rano dobrze jest wypić sok na czczo, a wieczorem pół godziny po kolacji.

Badania naukowe potwierdzają, że kiszona kapusta sprzyja profilaktyce i zwalczaniu chorób raka. Badania dowiodły, że jedzenie przynajmniej raz w tygodniu kapusty (najlepiej w postaci surowej) znacznie obniża ryzyko zachorowania na raka żołądka, dwunastnicy czy jelita grubego.

Lecznicze właściwości kapusty kiszonej:

- odświeża umysł, daje uczucie radości
- uodparnia na sytuacje stresowe
- pobudza przemianę materii
- wzmacnia układ odpornościowy i zwiększa wydolność mięśni
- przyspiesza wykorzystanie żelaza
- pomaga w budowie tkanki kostnej
- reguluje przemianę tłuszczową i obniża poziom cholesterolu
- wzmacnia mięśnie (głównie mięsień sercowy)
- pobudza wzrost komórek i działa odmładzająco
- przyczynia się do odbudowy zużytej tkanki łącznej.



Wartości odżywcze dla...100g........110g
Energia.........................20 kcal.....22 kcal
Białko...........................1.1 g.......1.2 g
Tłuszcz.........................0.2 g.......0.2 g
Węglowodany................3.4 g.......3.7 g
Błonnik.........................2.1 g.......2.3 g

Dlaczego o tym? Kapusta kiszona chodziła za mną od tygodnia. Pewnie brakuje mi jakichś witamin i organizm się domagał.
Dziś kupiłam kg słoik i podzieliłam jego zawartość na dwie porcje. Mniejsza z dodatkiem marchewki towarzyszyła rybie na obiad, a większa powędrowała do garnka z grzybkami suszonymi itd. itp. do bigosu ;)
Lubicie kiszoną kapustę?

Zdjęcie i wartości pochodzą ze strony 'ile waży'.

Dziś nie ćwiczę. Jutro też nie. Przyczyna ta sama jak każdego miesiąca :/

Słonecznego weekendu :)

12 komentarzy:

  1. mmmm... narobiłaś mi smaka :)
    ja uwielbiam kapustę.
    Chyba jutro popędzę do sklepu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam do mnie:
    http://youarestrongg.blogspot.com/ <-------zdrowe odchudzanie/dieta!

    OdpowiedzUsuń
  3. a mi niedobrze na samą myśl o kapuście.
    grrr...

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam sok z kapusty a kapustę tylko lubię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a lubisz głąby ze świeżej kapusty? ja bardzo za to, że są takie słodkie
      :)

      Usuń
  5. Uwielbiam :)
    Narobiłaś mi ochoty na kapustę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubie kiszona kapuste, a o soku z niej nie wspomne!
    Serdecznosci
    Judith

    OdpowiedzUsuń

Czekam na Wasze komentarze - każdy będzie dla mnie motywacją
Podpisywanie się pod komentarzem ułatwi mi odpisywanie Wam :)
Dziękuję:)


Waiting for your comments - all of them will be motivation for me
Thank you:)